Kuningasrapuja aluksessa.jpg
KALASTUS
JÄÄMERELLÄ

Ympärivuoden

Hotel Utsjoki järjestää huikeita kalastus- ja kuningasrapu- safareita Jäämerelle, Norjan puolelle. Hotelli varaa sinulle safariajan ammattikalastajan alukseen, johon mahtuu kerrallaan noin kymmenkunta osallistujaa. Kalastaja vie sinut tuntureilla reunustavien Jäämeren maisemiin ja voit seurata jännittävää kuningasrapukalastusta sekä lisäksi itse kalastaa hänen välineillään ja opastuksellaan turskaa. Onnekas saattaa nähdä myös valaiden leikkiä meressä.

 

Lopuksi satamassa nautitaan vastapyydetyistä kuningasravuista valmistettuja maukkaita annoksia. Safarin pituus on 4 – 5 tuntia ja sisältää vaatetuksen, välineet ja rapuvälipalan. Halutessasi voit varata myös kokonaisen illallisen viineineen. Kalastaja ja henkilökunta puhuvat norjan lisäksi englantia. Kalastus- ja rapusafarit ovat ympärivuotisia.

Kuningasrapuja Jäämerellä.jpg
Lohiveneitä_Tenon_rannalla.jpg
KALASTUS
TENOJOELLA

10/6 - 10/8

Lohen lisäksi Tenojoesta saa mm. taimenta, harjusta ja nieriää. Tenojoen kalastuslupien määrä on rajoitettu ja kalastusaika on 10.6. – 10.8. välisen ajan.

 

Kalastusmatkailijoille kalastuslupia on saatavilla rantakalastukseen tai venekalastukseen Suomen ja Norjan lupakaupoista www.tenonkalaluvat.fi ja 

https://tana.lakseelv.no/welcome.php.

Kalastusmatkailijoiden kalastusmahdollisuudet Tenojoessa ovat seuraavat:

Rantakalastuslupa on voimassa klo 19 alkaen seuraavaan päivään klo 19 saakka. Ajalla klo 24 – 07 rantakalastus ei ole sallittu.

Kalastusmatkailija voi harrastaa myös venekalastusta. Venekalastuksen lupavuorokausi alkaa klo 19 ja päättyy seuraavan vuorokauden klo 19 mennessä. Venekalastuksessa turisteille on veneessä oltava paikallinen soutaja mukana klo 19 – 07 välisenä aikana. Huomioitavaa on, että kalastus kaikkialla Tenojoessa on kielletty aina sunnuntaina klo 19 alkaen maanantai-iltaan klo 19 saakka.

 

Lisää kalastukseen liittyvistä Ely-keskuksen säännöistä ja lupahinnoista voit lukea tästä.

Tenojoen kalastukseen liittyy aikojen kuluessa muodostuneita käytäntöjä ja herrasmiessääntöjä. Näitä kannattaa selvittää paikallisten soutajien kanssa.

Hotel Utsjoki välittää paikallisia kalastusoppaita ja heidän palvelujaan alkaen 3 h / 160 €. Opas noutaa sinut hotellilta, järjestää veneen ja soutaa. Hinta sisältää välineet sekä pelastusliivit. Kalastuksen seuraaminen veneessä paikallisen soutaja-kalastajan kanssa on myös mahdollista. Kysy lisää hotellin vastaanotosta.

Tenoturinat.jpg
Perhostus Utsjoella.jpg
KALASTUS
UTSJOESSA

01/07 - 20/8

Utsjoen pääuoma on Tenojoen tärkeimpiä isoja sivujokia. Joki virtaa usean suurehkon järven ja lompolon läpi. Utsjoki on tärkeä lisääntymisjoki Jäämeren lohelle. Lohikannan turvaaminen ja kasvattaminen perustuu riittävään kutukantaan ja kiintiöityyn kalastuslupien määrään. 

 

Utsjoki on suosittu perhoskalastajien ja heittokalastajien piirissä. Luontaiseen kalastoon kuuluu merilohi, taimen, harjus ja siika. Kalastusaika on 1.7. - 20.8.

Hotel Utsjoki välittää rajoitetun määrän päiväkohtaisia kalastuslupa pääasiassa hotellin omille asukkaille Utsjokeen hotellin rantaosuudelle. Luvan hinta on 20 € / kpl / vrk. 

Tuotto käytetään Utsjoen seurakunnan nuorisotyöhön.

Utsjoella 1.jpg
TENO ARCTIC SKY
KALASTUSKILPAILU
Kalastuskilpailu-some (1).jpeg
Ari Helminen ja lohi 10.8. kg.jpg

Teno Arctic Sky - kalastuskilpailun järjestettiin historian ensimmäisen kerran 10.6. - 10.8. 2020 Hotel Utsjoen toimesta. Kalastuspaikkana oli Tenojoki, Utsjoen kirkonkylän ja Vetsikon kalastus -vyöhykkeet. Osallistuminen oli maksutonta ja kolme parasta palkittiin. Kilpailun jury julisti voittajaksi Teemu Timosen, Kouvolasta, joka väsytti lopulta 15,2 kg:n lohen. Kilpailussa toisen sijan nappasi Janne Karttunen, Rovaniemen Saarenkylästä. Hän sai Tenojoella, oman mökin rannassa, kiinni 13,7 kg:n painoisen lohen. Kolmannelle sijalle ylsi Hannu Auer 13,5 kg:n painoisella lohella. Tutustu kesän 2020 kilpailun sääntöihin!

Teno Arctic Sky - kalastuskilpailu saa jatkoa ja se tullaan järjestämään uudelleen kesällä 2021. Laita kalenteriisi merkintä!

Teemu Timonen nappasi voittolohen 5.7.2020 klo 23:35 Aittisuvannosta soutajansa Kai Backmanin kanssa.

KALASTUS TUNTURIJÄRVILLÄ

Kun saavut etelästä kohti Utsjokea maasto muuttuu loivasti kumpuilevaksi tunturikoivun peittämäksi ylängöksi. Tenojoen varteen tultaessa maasto muuttuu puuttomaksi avotunturiksi. Nämä kummut kätkevät taakseen lukuisan määrän kalastettavia vesialueita, missä on useita kalalajeja kuten rautua, harjusta, siikaa, haukea ja taimenta.

Erämaa-alueella saa onkia ja pilkkiä ilman lupaa lukuun ottamatta erityisiä hoitovesiä, kuten Nuorgamin Skaidijärveä, jossa voi onkia Utsjoen virkistyskalastusluvalla 1574. Muuta kalastusta kuin onkimista ja pilkkimistä (pl. erityisalueet, joissa myös näihin tarvitsee luvan) varten 18–64-vuotiaan on suoritettava kalastuksenhoitomaksu ja ostettava asiaankuuluva kalastuslupa.

 

Utsjoen tunturierämaan vapalupa-alueeseen kuuluu lukuisia järvi-, lampi- ja jokivesiä mm. Kaldoaivin, Paistunturin ja Muotkan tunturin erämaa-alueilla. Tunturierämaat sopivat kalastusta harrastaville vaeltajille. 

Utsjoen upea luonto tarjoaa kalastus -elämyksiä niin kesällä kuin talvella. Mikäs se hienompaa kuin kevät -auringossa istua järvellä pilkillä ympärillä ääretön valkoinen ja kimalteleva lumi. Hotel Utsjoki järjestää paikallisia kalastajia oppaiksi erämaan tunturijärville ja talvella moottorikelkka- kuljetuksia pilkkireissuille.

 

tunturijärviä.jpg
LOHIRIEHA

Utsjoen Eräkävijät ry järjestää  vuosittain Lohirieha - tapahtuma heinäkuussa. Soutukalastuskilpailuita on järjestetty aina vuodesta 1981 lähtien. Tenon 38.lohikuninkuus selvitettiin vuonna 2019. Kesällä 2020 Lohiriehaa ei voitu järjestää Covid-19 epidemian vuoksi. 

Tapahtumapaikka on perinteisesti kylän keskellä sijaitseva Onnelan törmä. Kun Tenolla selvitetään lohikuninkuutta, on päivällä Onnelan törmällä markkinat ja teatteriesitys. Tarjolla on lohiherkkuja ja erilaista kulttuuriohjelmaa. Perinteisessä kenttäkisassa voi heittää tikkaa, "lohta tai uistinta". Myös voittokalan painoa voi arvuutella. Ohjelmaa on kaiken ikäisille ja koko perheelle. 

Lohirieha.jpg