Vaellusreitit ja nähtävyydet

Utsjoki ympäristöineen ja Pohjois-Norja tarjoavat lukuisia mielenkiintoisia luontokohteita ja nähtävyyksiä.

Utsjokilaakso on valittu erääksi Suomen kansallismaisemista, ja se on yksi valtakunnallisesti arvokkaista maisema-alueista Suomessa.

Kalastusmahdollisuuksista tunnetut Utsjoki ja Tenojoki jokimaisemineen ovat myös vaikuttavia nähtävyyksiä ja luontokohteita eri vuodenaikoina.

 

 

 

Utsjoen kunnan alueelta löytyy luontopolkuja ja lyhyempiä lähiretkireittejä, ja myös pitempiä ja vaativampia vaihtoehtoja. Kevon luonnonpuiston keskeinen n. 40 km pitkä ja paikoin lähes 80 m syvä kanjoni luo omat erityiset ja pitkät vaellusreitit, jotka ovat osin vaikeakulkuisia ja niihin sisältyy useita kahluuylityksiä. 

 

Ellin polku on pituudeltaan 3,8 km ja sen lähtöpaikka on 2 km päässä Utsjoelta Karigasniemen suuntaan. Reitti on helppokulkuinen ja matkan varrella on päiväkota ja tulipaikka. Reitti palaa lähtöpaikalle samaa reittiä. 

Kalkujoenlammenpolku on pituudeltaan 5,9 km ja reitti alkaa Utsjoen luontotuvalta. Alkuosa on jyrkkää kivistä nousua, mutta muuttuu helpommaksi tunturiylängöksi. Reitti päättyy urheilukentän laidalle tai vaihtoehtoisesti takaisin luontotuvalle pururataa ja jalkakäytävää pitkin.

Utsjoen geologinen luontoreitti on pituudeltaan 3,5 km ja reitti alkaa Utsjoen keskustasta. Reitti kertoo Utsjoen maaperästä, sen muodoista ja kehittymisestä. Reitti kulkee osaltaan samaa reittiä kuin Kalkujoenlammenpolku.

Utsjoeen uusin tunturireitti on Arktinen Aikavaelluspolku. Reitti kulkee Utsjoen keskustasta Paistunturin erämaahan saakka, yhteensä 14 km. Arktisen Aikavaelluspolun varrella kulkija tutustuu maailmankaikkeuden historiaan 13,8 miljardin vuoden ajalta. Polun yksi kilometri vastaa yhtä miljardia vuotta kosmista aikaa. Polun varrelle on ripoteltu 15 infotaulua, jotka kertovat maailman luonnontieteellisen tarinan.  Tutustu reittiin ja lue lisää:

http://aikavaellus.fi/fi/reitit/utsjoki/

Reitillä tullaan järjestämään asiantuntijoiden vetämiä opastettuja vaelluksia. Tiedustele aikoja ja varaa omasi:

http://aikavaellus.fi/fi/ota-osaa-toimintaan/opastettu-vaellus/

 Kuva Arktisen aikapolun varrelta, kuvaaja Mikko Suominen.

Utsjoen pidemmät retkeilyreitit ovat 25 km ja 35 km pituisia. Luontotuvan pihapiiristä alkaa Paistunturin erämaaalueella kulkeva Utsjoen retkeilyreitti. Eteläinen päätepiste on Mantojärven kirkolla. Reitin varrella huiputetaan korkein tunturi Roavveoaivi (466 m), josta avautuu upeat maisemat Norjan puolella näkyvään Rastikaiseen. Reitti on mahdollista kulkea myös rengasreittinä, kun lisäät 10 km polkuosuuden. Tällöin reitti alkaa ja päättyy luontotuvalle. Kuljet Utsjoen retkeilyreitin lisäksi 10 km polkuosuuden, joka yhdistää Mantojärven ja Utsjoen. 

Vaativampaan vaellusnälkään Utsjoki tarjoaa Kevon luonnonpuiston reittejä. Siellä voit kokea Lapin luonnon jylhimmillään. Kevon retkeilyreitti on 63 km ja Kuivin reitti 83,5 km. Kevon reitti kulkee välillä kanjonin pohjalla ja välillä ylhäällä ylängöllä. Reitillä ylitetään Kevonjoki kolme kertaa. Matkalla nähdään myös kaunis luontonähtävyys Fiellun putous.  Kuivin reitti kulkee osin Kevon reittiä, mutta haarautuu Rutkajärven kohdalla. Kuivin reitti kulkee tunturialueella Paistunturin erämaassa. Matkan varrella useita autiotupia. Tutustu lisää Kevon luonnonpuiston reitteihin tästä.

Voit tarkastella reittejä karttalinkin kautta. Katso karttalinkki.

Utsjoen reitit

Utsjoki on luonnossa liikkujan paratiisi, vaihtoehtoja on lähipoluista erävaellusreitteihin Utsjoella, Nuorgamissa ja Karigasniemellä.

Utsjoen kirkkotuvat

Utsjoen kirkkotuvat on ulkomuseona toimiva kirkkotupa-alue Utsjoen kirkon luona Mantojärven rannalla. 

Tana

Tanan kunta sijaitsee Utsjoen rajanaapurina Norjan puolella. Rajajoki Tenon voi ylittää joko Utsjoen Saamensiltaa tai Tana Brun siltaa pitkin.  

Kevon luonnonpuisto

Kevon luonnonpuisto on yksi Suomen tunnetuimmista. Kevon reitin lähtöpisteelle on matkaa Utsjoen kirkonkylästä vain noin 25 km.

Nuorgam

Nuorgam on Suomen ja EU:n pohjoisin kylä. Matkaa Utsjoelta Nuorgamiin on noin 40 km. 

Karigasniemi

Karigasniemi on saamen, suomen ja norjan kielen ja kulttuurin kohtaamispaikka. Utsjoen ja Karigasniemen yhdistävää tietä kutsutaan Suomen kauneimmaksi.

Hotel Utsjoki

Luossatie 4, 99980 UTSJOKI, Finland        

Varaukset ja tiedustelut: 040-580 1770

 Hallinto, markkinointi, ryhmät: 040-418 1462

      hotel@hotelutsjoki.fi

Y-tunnus 2962231-3

Suunnittelutoimisto Tammikuu Oy  Proudly created with Wix.com