Revontulinäytöksiä Utsjoella

Lähde Utsjoelle bongaamaan

maailman kiehtovimpia luonnon valoilmiöitä -

revontulia.

Utsjoki on yksi revontulirikkaimmista paikkakunnista Pohjois-Lapissa.

Revontulet alkavat näkyä elokuun viimeisellä viikolla, kun illat ja yöt ovat riittävän pimeitä. Kausi kestää aina huhtikuun ensimmäiselle viikolle, jonka jälkeen yöt ovat liian valoisia. Kaiken kaikkiaan revontulikausi kestää 7 kuukautta, yhteensä yli 200 päivää vuodessa. Parhaat aika vuorokaudesta revontulien katseluun ovat tunnit keskiyön molemmin puolin.

Yleisesti ottaen parhaita revontulialueita ovat pohjoinen pallonpuolisko, ja siellä pohjoinen Siperia, Fennoskandia, Huippuvuoret, Islanti, Grönlanti Pohjois-Kanada ja Alaska. Suomi sijaitsee keskellä ns. ”Revontuli -aluetta”, joka on 66. – 69. leveysasteen välissä.

Mitä ovat revontulet?

Revontulet aiheutuvat auringosta purkautuvien hiukkasvirran eli aurinkotuulen osumisesta Maan ilmakehään. Nämä aurinkotuulet matkaavat 148 miljoonaa kilometriä ennen kuin ne kohtaavat maan magneettisen kentän. Maan dipolimainen magneettikenttä ohjaa varatut hiukkaset ilmakehään magneettisia napoja ympäröivillä alueilla, joita kutsutaan revontuliovaaleiksi. Revontulialueiden tarkka sijainti, leveys ja revontulivalon voimakkuus kullakin pituuspiirillä vaihtelee muun muassa Auringon aktiivisuuden ja sen aiheuttaman Maan lähiavaruuden magneettisen aktiivisuuden mukaan. Mitä lähemmäksi aurinkotuulet tulevat napapiirin aluetta, ilmakehän kaasut vaikuttavat niihin. Revontulivalo syntyy maan yläilmakehässä noin 100 – 200 kilometrin korkeudessa.

Revontulet esiintyvät eri väreinä mm. vihreänä, valkoisena, sinisenä, punaisena, purppurana. Me yleensä näemme revontulet vihreän värisenä kahdesta syystä. Ensinnäkin ihmisnäkö havaitsee helpommin vihreän värin kuin punaisen tai sinisen.  Toiseksi syy vihreään väriin piilee siinä, että aurinkohiukkaset törmäävät ilmakehässä happiatomeihin vähän yli sadan kilometrin korkeudessa, jolloin valo saa vihreän sävyn. Jos aurinkohiukkaset törmäävät typpiatomeihin, saa valo sinertävän valon.

Usein revontulet näyttäisivät tanssivan taivaalla. Joskus tuntuu kuin pystyisit koskettamaan niitä. Ne näyttävät aina erilaisilta ja siksi niihin ei koskaan kyllästy. Ihmiset ovat myös raportoineet kuulevansa ääniä revontulien yhteydessä. Ääniä on kuvailtu sihinäksi, solinaksi, huminaksi, räsähtelyksi, poksahteluksi ja naksahteluksi.

Yksittäisen revontulinäytöksen synty on satunnainen tapahtuma, jota ei voi koskaan tarkasti ennustaa. Kaikkein parasta on katsoa taivaalle silloin, kun on taivas pimeä ja pilvetön. Varsinkin Pohjois-Lapissa kuten Kilpisjärvellä ja Utsjoella revontulien esiintyminen on kaikkein vilkkainta.

Katso revontulien näkymisen todennäköisyys Suomessa Ilmatieteen laitoksen Avaruussää -sivuilta.

Talvikaudella revontulikameroiden reaaliaikaisia kuvia on öisin esillä Auroras Now – palvelussa.

Alaskan Yliopiston sivustolla on myös oma revontuli -ennuste:

Revontuliin liittyy lukuisia myyttejä ja tarinoita ja niillä on useita eri kutsumanimiä kuten taivaantulet. Saameksi niiden nimi on guovssahasat. Saamelaisten keskuudessa elää myös vanha uskomus, kuinka naisten olisi peitettävä revontulien loimutessa päänsä, tai mutoin taivaan oudot valoilmiöt saattaisivat kiskaista naisväen pitkistä hiuksista mukaansa. Aasialaisen uskomuksen mukaan revontulia näkeminen parantaa hedelmällisyyttä.

Hotel Utsjoki

Luossatie 4, 99980 UTSJOKI, Finland       

Bookings & inquiries: +358 40 580 1770, groups & marketing: +358 40 418 1462      

hotel@hotelutsjoki.fi

Company ID 2962231-3

Suunnittelutoimisto Tammikuu Oy  Proudly created with Wix.com