Lapissa tunnetaan kahdeksan vuodenaikaa. Ne ovat pakkastalvi, hankikantokevät, jäidenlähtökevät, keskiyön aurinko, sadonkorjuu, ruska, ensilumi ja joulukaamos. Monet mielenkiintoiset ja näyttävät luonnonilmiöt kytkeytyvät näihin vuodenaikoihin ja niiden vaihtumiseen. Tule tutustumaan ja kokemaan ne itse! 

Revontulet ja kaamos

Polaariyö eli kaamos kestää Utsjoella 52 päivää marraskuulta tammikuulle. Kaamoksen hämärät päivät ja pimeät yöt antavat loistavan tilaisuuden tarkkailla pohjolan tumman taivaan tähtiä, planeettoja sekä revontulia. Utsjoki onkin yksi parhaimmista paikoista tähän tarkoitukseen.

Revontuliin liittyy lukuisia myyttejä ja tarinoita ja niillä on useita eri kutsumanimiä kuten taivaantulet. Saameksi niiden nimi on guovssahasat.

Lisätietoa revontulista ja niiden esiintymisestä löydät täältä:

Kesä ja yöttömät yöt

Polaaripäivä eli yötön yö alkaa Utsjoella toukokuussa ja aurinko laskee seuraavan kerran vasta heinäkuun lopulla. Valoisat yöt ja päivät kutsuvat kulkijaa kalaan, retkeilemään ja ihailemaan pohjoisen monimuotoista luontoa. Lapin lyhyt kesä on intensiivistä aikaa, jonka kasvit, linnut, eläimet ja kalat käyttävät tehokkaasti ehtiäkseen valmistautua riittävästi jälleen seuraavaan syksyyn ja talveen.  

Kevät

Siirtymä kaamoksen hämärästä kevään kirkkauteen tapahtuu varsin nopeasti, kaamoksen päättymisestä kevätpäivän tasaukseen on vain noin 2 kk, silloin yö ja päivä ovat yhtä pitkät ja päivän pituus jatkuu toukokuulle saakka, jolloin yötön yö alkaa. Kevät houkuttelee hangille kulkemaan retkihiihtäjiä ja kelkkailjoita sekä tunturijärville pilkkijöitä. Lumien sulaessa joet voivat tulvia nopeasti ja rajusti.  

Ruska

Ruska on lehtipuiden, pensaiden ja varpujen valmistautumista talveen. Ilmiö liittyy valon vähentymiseen ja sään kylmenemiseen, joka käynnistää lehtivihreän kulkemisen lehdistä kasvin runkoon ja juuriin, samalla puhkeavat näkyviin upeat värit kellanoranssista punaiseen. Komein ruska-aika on usein syyskuun puolivälin paikkeilla. Ruska-sana on lainattu Pohjois-Saamen ruški-sanasta. 

Hotel Utsjoki

Luossatie 4, 99980 UTSJOKI, Finland       

Bookings & inquiries: +358 40 580 1770, groups & marketing: +358 40 418 1462      

hotel@hotelutsjoki.fi

Company ID 2962231-3

Suunnittelutoimisto Tammikuu Oy  Proudly created with Wix.com