Marjastus ja sienestys

Luonnon raaka-aineet ovat keittiön rikkaus Lapissa. Valoisat yöt korvaavat lyhyttä kasvien kasvukautta. Marjat kypsyvät valoisina öinä ja keräävät itseensä kaikkein parhaimmat ravintoaineet ja aromit. Utsjoen ympäristöstä löytyy mainioita alueita marjojen ja sienien poimintaan. Näitä suomalaisen superfoodin ruoka-aineita eli erittäin ravinnerikkaita marjoja ja sieniä löytyy poimittavaksi aina heinäkuun lopusta syyskuun alkuun.

Jokamiehen oikeuksiin kuuluu luonnonmarjojen, sienien ja rauhoittamattomien kasvien poimiminen. Ensimmäisenä Pohjois-Lapissa kypsyvät hillat. Näiden jälkeen kypsyvät mustikat, variksenmarjat ja puolukat. Karpalot päättävät marjastuskauden, sillä niitä voi voimia lumentuloon saakka. Suomen sääolosuhteista johtuen marjaesiintymät ovat sattumanvaraisia. Yöpakkaset, rajut sateet tai kuivuus kukinta- ja kasvukauden aikana vaikuttavat marjasadon määrään.

Ota käyttöön Luonnonvarakeskuksen perustama Marjahavainnot – palvelu, jonne suomalaiset voivat ilmoittaa marjojen kypsymisvaiheen havainnot ja esiintymät. Palvelu löytyy osoitteesta:

https://www.luke.fi/kampanja/marjahavainnot/

 

Lapissa sienien kerääminen alkaa heinäkuussa, ja elokuu on jo täyttä keruusesonkia. Rouskut, haperot ja tatit ovat yleisimpiä sieniä, mutta onpa myös kantarellia tavattu ihan Suomen pohjoisimmissa osissa. Rouskuja löydät parhaiten tunturikoivikoista.

 

Sieniatlas on kansalaistiedehanke, joka kerää tietoa sienilajien levinneisyydestä:  http://sieniatlas.fi/

 

Sienihavaintoja voi lukea myös Suomen Lajitietokeskuksen tietojärjestelmästä: https://laji.fi/

Hotel Utsjoki

Luossatie 4, 99980 UTSJOKI, Finland        

Varaukset ja tiedustelut: 040-580 1770

 Hallinto, markkinointi, ryhmät: 040-418 1462

      hotel@hotelutsjoki.fi

Y-tunnus 2962231-3

Suunnittelutoimisto Tammikuu Oy  Proudly created with Wix.com