Lapin 8 vuodenaikaa

Lapissa tunnetaan kahdeksan vuodenaikaa.

 

Ne ovat pakkastalvi, hankikantokevät, jäidenlähtökevät, yötön yö, sadonkorjuu, ruska, ensilumi ja joulukaamos.

 

Monet mielenkiintoiset ja näyttävät luonnonilmiöt kytkeytyvät näihin vuodenaikoihin ja niiden vaihtumiseen. Tule tutustumaan ja kokemaan ne itse! 

Pakkastalvi

Vuoden ensimmäiset kuukaudet ovat usein kylmiä ja pimeitä. Hiljaiset ja lumiset tunturit  ovat tyyppisin maisema päivällä ja värikkäät revontulet taivaalla öisin. Tässäkin vuodenajassa on oma viehätyksensä.

Utsjoella kaamosaika kestää reilut 50 päivää. Valoisaa aikaa on neljä tuntia, mutta pakkastalvella päivä pitenee kiihtyvällä vauhdilla.

Pakkastalvi on poroerotusten aikaa, joka on poronhoitovuoden tärkeimpiä tapahtumia. Erotuksessa porot kootaan aitaukseen ja niistä valitaan teurasporot.

Jäidenlähtökevät

Valon määrä lisääntyy vauhdilla. Vielä on lunta, mutta luonto herää hiljalleen uuteen kasvukauteen. Jäiden lähtöä odotetaan innolla, jotta päästään laskemaan veneet vesille.

Jäiden lähtö Utsjoella ja Tenojoella on näkemisen ja kuulemisen arvoinen kokemus.

Yötön yö

Polaaripäivä eli yötön yö alkaa Utsjoella toukokuussa ja aurinko laskee seuraavan kerran vasta heinäkuun lopulla. Valoisat yöt ja päivät kutsuvat kulkijaa kalaan, retkeilemään ja ihailemaan pohjoisen monimuotoista luontoa. Luonnossa kukkivat tupasvilla ja kullerot, Lapin maakuntakukka. Lapin lyhyt kesä on intensiivistä aikaa, jonka kasvit, linnut, eläimet ja kalat käyttävät tehokkaasti ehtiäkseen valmistautua riittävästi jälleen seuraavaan syksyyn ja talveen.  

Kuva Visit Finland, kuvaaja Miikka Niemi.

Hankikantokevät

Siirtymä kaamoksen hämärästä kevään kirkkauteen tapahtuu varsin nopeasti, kaamoksen päättymisestä kevätpäivän tasaukseen on vain noin 2 kk, silloin yö ja päivä ovat yhtä pitkät.

Auringon lämpö ja pakkasyöt yhdessä tuulen kanssa kovettavat lumet kantaviksi hangiksi. Kirkas kevätaurinko ja valkoisena hohtavat hanget houkuttelevat retkihiihtäjät ja kelkkailijat liikkeelle, sekä pilkkijät tunturijärville.

Kuva Visit Finland, kuvaaja Julia Kivelä.
Kuva Visit Finland, kuvaaja Julia Kivelä.
Kuva Visit Finland, kuvaaja Julia Kivelä.

Sadonkorjuu

Sadonkorjuuaika on loppukesän vuodenaikaa ennen ruskaa. Silloin on aika poimia hillaa, mustikoita, variksenmarjoja sekä sieniä. Myöhemmin vielä puolukoita ja karpaloita. Marjoja, sieniä, lihaa ja kalaa säilötään talven tarpeiksi.

Päivät lyhenevät ja yöt hämärtyvät vähitellen yhä enemmän. Elokuun lämpimät kuutamoyöt kuuluvat vielä kesän viimeisiin hetkiin.

Kuva Visit Finland, kuvaaja Harri Tarvainen.

Ensilumi

Ensilumi sataa Utsjoella syyskuun lopussa tai lokakuun alussa. Puut ovat pudottaneet lehtensä ja maa muuttuu mustaksi. Vedet jäätyvät hiljalleen.

 

Ensilumi on aina yhtä viehättävä, kun luonto peittyy ohuesti valkoiseen vaippaan ja maailma valaistuu. Yleensä lumipeite pysyy maassa muutaman päivän. Pakkaset lisääntyvät vähitellen ja maa jäätyy. 

Ruska

Ruska on lehtipuiden, pensaiden ja varpujen valmistautumista talveen. Ilmiö liittyy valon vähentymiseen ja sään kylmenemiseen, joka käynnistää lehtivihreän kulkemisen lehdistä kasvin runkoon ja juuriin, samalla puhkeavat näkyviin upeat värit kellanoranssista punaiseen. Komein ruska-aika on usein syyskuun puolivälin paikkeilla. Ruska-sana on lainattu Pohjois-Saamen ruški-sanasta. 

Joulukaamos

Joulukaamos on vuoden viimeisin vuodenaika, ja kaikkein pimein vuodenaika. Kaamos alkaa marraskuun viimeisinä päivinä ja kestää noin 8 viikkoa, Utsjoella tarkasti 52 päivää.  

 

Kaamos eli polaariyö tarkoittaa sitä, että aurinko ei nouse horisontin yläpuolelle. Utsjoen kaamos on omalla tavallaan lumoava ja rauhoittava. Luonto hiljenee odottamaan seuraavia auringon säteitä. 

Hotel Utsjoki

Luossatie 4, 99980 UTSJOKI, Finland       

Bookings & inquiries: +358 40 580 1770, groups & marketing: +358 40 418 1462      

hotel@hotelutsjoki.fi

Company ID 2962231-3

Suunnittelutoimisto Tammikuu Oy  Proudly created with Wix.com